top of page

Ordens kraft

Senaste tiden har ord och språk varit en stor del i mitt liv då jag studerar engelska språkets uppbyggnad just nu i min lärarutbildning. Det har fått mig att reflektera mycket kring språk och ords inverkan på oss. Dels är språket vårt kraftfullaste och mest använda verktyg för att uttrycka oss. Det är genom språket vi visar för andra vad vi vill ha, vad vi känner och vad vi tänker. Språket hjälper oss att förstå varandra på ett djupare plan. Språket är också oändligt viktigt för att kunna stå upp för sig själv, uttrycka sina åsikter och för att kunna skapa förändring. Ett väl utlagt tal kan vara livs förändrande för tusentals människor, vi har ju alla fått höra om Mr Luther King och hans mest berömda tal; "I have a dream".


Kraften i ord och språk har också fått mig att fundera åt det andra hållet. Hur mycket ett negativt språk kan påverka oss, och sett i spirituell mening består allt av energi. De ord vi formar och de tankar vi tänker är också energi. Orden som kommer ur vår mun skapar ljudvågor, ett flöde av energi. Att prata nedlåtande om sig själv eller andra, att klaga och säga hur fruktansvärt orättvist och grymt livet är, skapar en negativ energi som sänker sig själv och de runt omkring. Vi blir påverkade av orden vi hör, och meningen bakom orden, förmodligen mer än vi är medvetna om. Om vi hela tiden beklagar oss på att livet är orättvist, att det är otryggt i världen, ja då kommer vi forstsätta uppleva att det är så. Vår hjärna kommer registrera de orden och skapa sin verklighet utifrån att orden är sanning och vi kommer anpassa vår energi utefter det.


Till stor del har vi därför möjligheten att skapa vår egen verklighet, genom hur vi väljer att se på vårt liv och vår omgivning. Genom hur vi väljer att tala och tänka om den. Givetvis kommer inte krig eller orättvisor försvinna för att vi väljer att tala positivt om saker, men kommer det försvinna om vi väljer att beklaga oss och tala negativt om det? Nej. Så därför kan vi välja att sprida lättare energi genom våra ord, genom vårt språk.


"Darkness cannot drive out darkness, only light can do that.Hate cannot drive out hate, only love can do that." - Martin Luther King, 1963Även om det kan kännas ovant eller läskigt, tillåt dig att börja prata positivt om dig själv eller andra. Tillåt dig att säga att saker och ting är fantastiska, att någon är vacker, att du känner dig glad, att något smakade utsökt eller bara gott. Tillåt dig att använda ett beskrivande språk, att säga affirmationer till dig själv som "Jag är kärlek", "Jag är ljus", "Jag förtjänar lycka". Ju mer du säger det till dig själv desto mer kommer du att skapa den verkligheten. Ingen annan kommer göra det för dig. Du måste känna att du är värdig det, och där är språket och tankarna vårt verktyg. Tankarna kan vara svårt att styra till en början, men vårt språk kan vi ganska enkelt ta kontroll över.


Så nästa gång du är påväg att säga något nedlåtande eller negativt om vad som helst, bli då medveten om det och se om du kan uttrycka det på något annat sätt. Kanske känner du att du haft en skit dag på jobbet och det är precis det du vill säga till partnern eller en vän. Kan du då bli medveten om och säga det på ett annat sätt? "Idag var en lite tuffare dag, mycket gick fel för mig och jag hann inte göra det jag skulle göra. Men imorgon är en ny dag så jag tar nya tag då." - Jag lovar att du kommer känna dig bättre av det då du inte kommer dra ned dig med orden du säger.


Språk är en gåva vi människor har. Se till att använd din gåva klokt för ditt och andras bästa.

7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Synkronisitet

Comentarii


bottom of page