top of page

Stressens ohälsa

Idag var jag och jobbade i skola som vikarie.

Det är sjukt viktigt för mig att göra det då och då för jag får så mycket perspektiv och insikt i varför jag gör det som jag gör.


Av de lärare jag hann prata med så lät deras svar när jag frågade hur det var ungefär såhär:

"Jo men vi kämpar på."

En var så trött senaste tiden att personen knappt orkade upp ur sängen. En annan hade varit sjukskriven och under hela tiden haft dåligt samvete att svika de andra på jobbet.


Varför delar jag de här privata sakerna?


Därför att de inte är privata - det är inget unikt, exklusivt för just de jag pratade med idag.


Tyvärr.


Jag önskar att så vore fallet.


Att det var ovanligt att känna sig orkeslös, trött och ingen energi. Eller att det var ovanligt med sjukskrivning.


Men faktum är att 2023 var antalet sjukskrivna med stressrelaterad diagnos 42 000 personer, en ökning med 49% från 2019. I dessa siffror står kvinnor för 79% (Arbetsliv, 2023).


Jag tycker inte att det borde se ut såhär och förmodligen tycker inte du det heller. Stressens ohälsa drabbar inte bara individerna utan kollegor, familj och samhället i stort.


Det är när jag får bli påmind om detta som jag inser att det arbete jag gör är så oerhört viktigt.

Vissa kan se det vi gör som flummigt, konstigt, new-age kritiskt. Men det vi, och så många andra i den här branschen gör är att hjälpa människor att sakta ned, lyssna till sig själva, börja hitta en riktning i ett stormigt liv, hitta en mening, lära sig att känna in kroppen, andetaget, sinnet.


Både jag och Eric studerar till Återhämtningsterapeuter - men vi vill inte träffa dig när du blivit utmattad och sjukskriven.

Kvinna spelar på instrument

Vi vill träffa dig innan det! Vi vill träffa dig när livet fortfarande balanserar och vi vill hjälpa dig att hålla dig där och framförallt ta dig uppåt, till ett mer harmoniskt, glädjefyllt och inkännande liv.


För saken är den att det inte alltid behöver vara de där stora livsomvälvande besluten eller ändringarna i det yttre som skapar mer glädje. Utan oftast ligger det i oss själva, och kontakten med oss själva. Våra behov, vår vilja, vår riktning. Men det är det vi ofta tappat bort och då känns livet tufft.


Så nu känner jag ännu djupare varför jag kämpar på med att synas, höras. Varför jag håller klasser även när det bara kommer två personer - för att för de två personerna kan den klassen göra all skillnad i världen.


Och jag är så tacksam för alla andra som kämpar på, på sitt alldeles unika sätt, för att vägleda andra i ett större välmående. Vi behövs. SÅ SÅ mycket! Igår fick vi ett mail från två gymnasie studenter som har ett UF företag "MermedvetenUF" Instagram: https://www.instagram.com/mermedvetenuf/

Dessa två unga kvinnor ser behovet av att bli mer medveten om sin hälsa, personligautveckling och pressen som samhället ger oss. Så i deras UF har de skapat, tillsammans med hälsocoacher, en bok för personligutveckling med olika övningar, reflektioner, mindfulness och mycket mer.


Det gör mig varm!


I skolan jag arbetade på idag var det även en lärare som hade tagit initiativ till en "Må-bra timme" för personalen - under arbetstid.


Det gör mig varm!

Citat för meningsfullhet

Psykisk ohälsa är en folksjukdom så hur kan vi göra det vi kan för att ta hand om varandra och upplysa varandra om den kunskap vi faktiskt besitter?


Dela - låt din omgivning få höra din berättelse, din kunskap. Våga sakta ned tempot och utmana kollegor att sakta ned sitt tempo också.


Vet om att det är okej att göra ingenting ibland - att "bara" ge dig själv en välbehövlig paus!38 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Synkronisitet

Commentaires


bottom of page