top of page

5 Fördelar med meditation

5 fördelar med meditation


1. Minskar på stress - när vi mediterar sänker vi våra stresshormon i kroppen, särskilt kortisolet, och vi kommer in i det parasympatiska nervsystemet som står för lugn och ro. Att befinna oss i detta stadie då och då stärker vår "avslappningsmuskel" vilket gör att vi kan hantera stress bättre i vardagen.


2. Förbättrar sömnen - meditation hjälper oss att slappna av och känna en känsla av välbefinnande vilket hjälper oss när vi ska sova då annars tankarna kan börja gå på högvarv precis när vi släckt och lagt oss ned. Även om du mediterar på morgonen så hjälper det sömnen på kvällen då du gett hjärnan en naturlig vaken paus som balanserar aktiviteten i sinnet. Allra bäst effekt för sömnen har givetvis meditation om du gör det i samband med att du ska sova.


3. Reglerar hjärtfrekvensen - då vi stimulerar det parasympatiska nervsystemet och framförallt vår vagusnerv så sänder det signaler till hjärtat som kan sakta ned hjärtfrekvensen och därmed stimulera optimal funktion i flera vitala organ i vår kropp samt stärka vår emotionella hälsa.


Fördelar med meditation

4. Förbättrar koncentration - Meditation har många fördelar för vår kognitiva förmåga och en av de är att vår koncentrationsförmåga förbättras. Det är faktiskt så att vår koncentrationsförmåga är väldigt begränsad och när vi är pressade eller upplever mycket stress minskar den ännu mer och vi kan lätt hamna i ett studsande fram och tillbaka i uppgifter där vi saknar förmåga att prioritera och agera. Meditation hjälper oss att vara fokuserade på en och samma sak under längre tid vilket är viktigt i de flesta yrken och privatliv.


5. Stärker välmående - Nu borde det vara ganska tydligt att meditation får oss att må bra eller hur? Förutom allt ovan så hjälper även meditation med att stärka serotonin nivåerna i kroppen - vårat alldeles egna må-bra-hormon!


Detta är 5 fördelar av så oerhört många fördelar som meditation ger oss - men det hjälper givetvis inte att bara läsa om att det är bra utan meditation är såklart en upplevelsebaserad metod för att ge effekt.


Varannan onsdag har jag därför 1 timmes meditationsklass där du blir vägledd i olika former av meditationer i Västerås.


Motiverad att må bra genom meditation? Välkommen!

17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page