top of page

Hur kan andligheten hjälpa oss i dessa tider?

Vi lever i en väldigt orolig tid. Inte nog med att människor är ensammare och mer isolerade än någonsin på grund av Covid som härjat i världen. När vi nu trodde att det var över så utbryter istället ett krig mellan Ryssland och Ukraina där ingen vet vad det kommer leda till.

Människor är rädda, arga, förtvivlade. Jag förstår alla de känslorna helt och hållet. Samtidigt är det ageranden i rädsla som får oss att fatta dumma, ogenomtänkta beslut. Jag tror att när vi nu infinner oss i en sådan här mörk tid så är det extra viktigt att sprida ljus, kärlek och hopp. Vi måste fortsätta tro på det fina i människor. Vi måste fortsätta lysa upp andras vardag, vara medmänniskor. Här kan andligheten hjälpa oss att stå stadigt i virrvarret av känslor. I det spiritualistiska synsättet, eller andligheten som jag väljer att kalla det, tror man på varje persons egna fria vilja men också på attraktionslagen. Det du gör mot andra, gott som ont, får du så småningom tillbaka. Jag upplever att andligheten handlar om viljan att faktiskt göra andra gott. Ju mer vi hjälper andra utan egocentriska motiv, desto bättre mår vi själva. Det känns bra i hjärtat när man hjälper någon annan. Visst gör det?


Det är i svåra tider vi behöver hjälpa varandra mer än någonsin. Sträcka ut en hand till den som har det svårt. Hålla hemmet öppet. Vi kan inte längre tänka "mitt mitt mitt mitt". Säg hej till personer du möter på stan, erbjud dig att hjälpa den rangliga damen att bära hennes kassar, fråga en kollega om den behöver hjälp med något. Tillåt dig att göra gott mot andra och glöm inte att ingen handling är för liten. Allt räknas. Många gånger tror jag vi tänker att "äsh, det är obetydligt om jag inte kan hjälpa till mer så jag struntar i det." Men vem avgör det egentligen? Jag tror säkert du känt en glädje när någon främmande hälsar på dig ute på stan eller på promenaden. Eller när grannen i samma port håller upp dörren för dig då du kommer med flera kassar i händerna. Små handlingar, men de känns ändå bra eller hur. Jag vill att du tänker när du går hemifrån på morgonen:


"Idag ska jag sprida ljus runt omkring mig, jag ska vara närvarande och finnas där för de som behöver. Jag lyser starkt upp tillvaron för andra."

Vad menar jag med att vara närvarande? Det är en annan viktig faktor just nu. Mycket av vår stress och ångest i dagens samhälle beror på att vi glömmer av att vara närvarande. Att acceptera nutiden precis som den är, utan att vara 2 timmar framåt i huvudet med vad du ska handla på ICA, eller att vara i dåtiden och fundera på varför du sa sådär till din kompis i helgen när ni var ute och åt middag.

Var bara här och nu. Ingen telefon, inte tankar på dåtid eller framtid. Njut av solens strålar, eller av fågelkvitter, lägg märke till vattenpölen på asfalten. Eller lyssna på hur din bil låter när du kör den, och hur den känns att styra. Lägg märke till hur dina kläder känns emot din hud eller hur kaffet smakar. Att vara närvarande utan att värdera det man upplever, känner eller ser ger en acceptans och ett lugn som vi verkligen behöver just nu. Att vara närvarande ger också möjlighet att se andra. Du kommer till arbetet och sätter dig bredvid din kollega men i huvudet har du fullt sjå att planera för helgens aktiviteter samtidigt som du också scrollar på sociala medier så fort du får tid över. Då kommer du högst troligt inte att upptäcka om din kollega kanske inte mår så bra idag, om det är något som tynger henne. Då du inte uppmärksammar det kommer du givetvis heller inte fråga hur det är med henne, på riktigt, varvid hon inte kommer få ett tillfälle att trösta sig genom att bara prata med någon.

Om du däremot kommer till jobbet och är närvarande här och nu så kommer du när du sätter dig bredvid din kollega, faktiskt se henne, du kommer ganska snabbt märka att hon inte är som vanligt och därför kommer din fråga "Hur mår du" vara genuint tillåtande för att hon ska kunna berätta. Hon får därmed chans att lätta sitt hjärta och du har spridit ljus genom ditt närvarande.


Visst är det fint? Och det krävs så lite utav oss. Närvaro och mod att göra gott till andra. Det bästa med det är att både din omgivning men också du själv kommer må bättre utav det.

Låt oss övervinna denna mörka tid genom att sprida så mycket ljus vi kan!


7 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page