top of page

Balans i livet

Det är så lätt att vi faller in i extremiteter, för det är så vårt samhälle ser ut på många plan. Vi kanske mår dåligt eller känner oss ensamma och hittar andligheten, spiritualitet och praktiker som får oss att må bra. Skiftet i välmåendet kommer och vi lär oss mer och mer om hur vi ska ta hand om oss. Vilka rutiner vi ska följa, vad vi ska äta, vad vi inte ska äta, vilka produkter som är bra för oss och vilka som är dåliga för oss. Vi börjar göra allt mer medvetna val för att inte skapa obalans i vårt system, vår kropp och sinne. 


Till en början är det spännande. Lärorikt. Nyttigt. Kul. Men sedan kommer prestationskraven smygande. Att orka hålla uppe allt det du lärt dig. Allt det du vet är bra för dig. Du missar att meditera en dag så du känner dig som en dålig människa. Eller så råkar du äta en chokladtårta på ett kalas för den såg så god ut men du beskyller dig själv efteråt. Eller ännu värre om du köper hem en hel chokladkaka och äter den alldeles ensam. Skammen, skulden, nedslående kommentarer till dig själv kommer när du inte lyckas, orkar eller vill hålla uppe allt det som du egentligen vet att du mår bra av. 


Helt plötsligt mår du dåligt igen och du får börja om på ruta ett, hitta energi för att ta tag i det där som du misslyckats med. Starta dina meditationer, din yoga, din detox och hälsosamt ätande. Det här var ju inte meningen? Du hittade ju andlighet, yoga, meditation för att det skulle få dig att må bra. Inte ge dig skuldkänslor och prestationskrav. 


Jag ser de här tendenserna. Extremiteterna som smyger sig på även in i den andliga världen. På många sätt kanske mer där än i andra samhällskontexter.


Jag faller själv dit ibland. Får tankar om att jag är dålig för att jag inte kan hålla mig från socker eller att jag inte är andlig på riktigt för att jag älskar kaffe och inte kan så mycket om örter.


Men jag försöker verkligen leva balanserat. Hålla mig centrerad och inte falla ut i någon extremitet. Det är vårt ledord här hemma - balans. 

Att leva balanserat handlar för mig om att göra det jag känner för. 


Att välja det som får mig att må bra, helst på lång sikt men även för stunden. Att njuta av en chokladkaka framför tv:n men också att äta rikligt med grönsaker. Att gå upp 06 och göra yoga men ibland sova ända till 10. Att unna mig nya kläder och att tänka miljövänligt. Att välja vissa ekologiska produkter men inte döma mig för det jag inte köper ekologiskt. Balans handlar om att ibland pusha lite extra hårt när det behövs och ibland tillåta massor av vila. 


Blickar ut över havet
Balans i livet

Balans för mig handlar också om att lära mig hantera mina känslotillstånd, positiva som negativa. Att lära mig se och hantera mina tankar. Och att i de allra flesta fall hålla mig i balans och inte dras med i virrvarret. 


För när vi lär oss att hantera våra känslor, tankar och kropp så är det som att balansen kommer naturligt. Vi behöver inte längre pusha och kämpa för att ta hand om oss. Det kommer inifrån ur en källa av välvilja. Och vi kan lära oss hantera våra känslor, tankar och kropp på ett mjukt, kärleksfullt och inkännande sätt. Vi kan göra det med varsamhet och ödmjukhet.Jag har gjort den resan och det har varit som en mjuk övergång från prestationskrav, låg självkänsla, elaka kommenterar till mig själv om hur jag är och vad jag gör, rädsla och osäkerhet till öppenhet, nyfikenhet, acceptans, självinsikt och självkärlek.


Jag inser att just balans är något jag vill skapa mer från och i. Jag vill genomsyra balans till dig, i allt det jag skapar och delar. Hjälpa dig att känna vad balans innebär för dig. Hur det skulle kunna se ut i ditt liv. 


Därför håller jag just nu på att skapa ett balans program. 


Ett program där vi träffas i grupp 4 söndagar under våren och mellan varje tillfälle har du 1 individuell coaching tillfälle med mig med fokus på balans. 


Visionen är att detta program ska vara enkelt, njutningsfullt, lärorikt, insiktsfullt och ge styrka och vilja att hålla en balans i livet. Att hitta det som resonerar med dig, det som fungerar för dig. Att lära känna dig själv så att ditt liv kan byggas utifrån vad som är rätt för dig och inte vad någon annan säger till dig.


Känner du att ett balansprogram skulle vara precis det som kan vägleda dig att hålla dig mer centrerad? Skicka en intresseanmälan till mig så berättar jag mer om detta program för dig! 

46 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page